Black Friday slevy až 30%🔥
Do soboty 30.11.
Doprava zdarma na výdejní místa
Black Friday slevy až 30%🔥
Do soboty 30.11.
Doprava zdarma na výdejní místa
Krájení zeleniny, byť se na první pohled může zdát jako hračka, někdy bývá pěkným oříškem, zvláště tvrdá kořenová zelenina. V tomto článku se vám pokusíme dát tipy, jaký je vhodný kuchyňský nůž na krájení zeleniny. Nabídneme nejen tradiční evropské nože, ale i "exotické" čínské a japonské. Zelenina bývá základem mnoha pokrmů a její nakrájení často značně ovlivňuje výslednou chuť pokrmu, ať se jedná o tradiční tuzemské polévky či asijská jídla.
Šéfkuchařský nůž je základním nožem v každé tuzemské domácnosti. Jedná se o univerzální nůž na krájení většiny surovin, včetně zeleniny.
Nakiri je tradiční japonský typ nože, který je ideální na krájení zeleniny. Poradí si i s tvrdou kořenovou zeleninou. S nakiri nožem nakrájíte snadno kostičky či hranoly nejen do polévek, ale i například zeleninu do sushi. Díky širší čepeli zvládá nakrájet i větší plátky zeleniny. Například řepy.
Čínský nůž TAO je asijskou obdobou šéfkuchařského nože. Jedná se o univerzální nůž, se kterým nakrájíte většinu surovin. Byť na první pohled svým vzhledem může někomu připomínat sekáček, tak se sekáčkem nemá takřka nic společného. Jaké jsou rozdíly mezi sekáčkem a TAO nožem si můžete přečíst ZDE. TAO nůž má obrovskou výhodu ve velmi široké čepeli, se kterou snadno nakrájí i velkou kořenovou zeleninu či saláty, zelí atd.
Malé víceúčelové nože jsou opakem TAO nože, mají krátkou zpravidla 5" dlouhou čepel s mnohem menší šířkou. Díky jejich menší velikosti jsou ideální pro závěrečné práce se zeleninou, zaměřené na detaily. Například pro různé ozdobné krájení zeleniny. Například pro ozdobné krájení melounu.