Doprava zdarma na výdejní místa

Tvary čepelí nožů

Objevte různé tvary čepelí nožů a naučte se, jak podle jejich tvaru rozpoznat správný nůž pro vaše potřeby. Připravili jsme pro vás podrobného průvodce. Pokud jste prozkoumali náš e-shop, jistě jste si všimli, že nože v každé kategorii mají odlišný tvar čepelí, který je vždy specifický pro danou kategorii nebo typ nožů. Různorodost tvarů čepelí je dána různorodostí surovin. Pro různé suroviny se hodí odlišný tvar, který zajišťuje co nejsnadnější a nejpreciznější krájení.

Průvodce druhy a tvary čepelí nožů

Tvar čepele šéfkuchařského nože

Šéfkuchařský nůž – evropského typu

Klasický tvar čepele šéfkuchařského nože patří v Evropě mezi nejrozšířenější a nejprodávanější. Je známý a oblíbený pro svou univerzálnost. Hlavními znaky čepelí těchto nožů jsou jejich velká délka a zakřivené ostří směrem ke špičce.

Tvar čepele nože santoku

Santoku nůž 

Oblíbený japonský typ nože, který je ideální na krájení zeleniny i masa. Čepel je snadno rozpoznatelná díky své výšce a zaoblené špičce. Délkou je čepel Santoku nože zpravidla o něco kratší než u evropských šéfkuchařských nožů. Výška čepele umožňuje krájení i větších kusů masa nebo velké zeleniny na plátky.

Tvar čepele TAO nože

TAO nůž 

Čínský univerzální nůž TAO, který patří mezi asijské šéfkuchařské nože, poznáte na první pohled podle tvaru čepele připomínající useknutý meč. Čepel je oproti jiným nožům velmi vysoká. Nůž je vhodný na krájení takřka jakékoli suroviny.

Tvar čepele vykoťovacího nože

Vykosťovací nůž 

Čepel vykosťovacího nože je velmi podlouhlá, úzká a mírně zakřivená. Je ideální pro vykosťování masa a přesné řezy kolem kostí a méně přístupných míst u chrupavek. Důležitou vlastností čepele vykosťovacího nože oproti jiným nožům je její pružnost a ohebnost.

Tvar čepele sekáčku

Sekáček 

Sekáček má velmi širokou čepel ve tvaru obdélníku, která je zpravidla doplněna zaoblením na horní části konce čepele. Oproti nožům je čepel sekáčku mnohem tlustší a násobně těžší, aby dokázala sekat tvrdou kořenovou zeleninu i kosti u masa.

Tvar čepele loupacího nože

Loupací nůž 

Čepel loupacích nožů je krátká a úzká. Ostří je velmi zakřivené a má výraznou špičku. To umožňuje nejen efektivně krájet ovoce a zeleninu, ale také je loupat či odkrajovat nahnilé části. Díky tvaru čepele nůž umožňuje velmi přesné operace bez nežádoucích ztrát surovin.

Tvar čepele nože na ovoce a zeleninu

Nůž na ovoce a zeleninu 

Čepel nože na ovoce a zeleninu se podobá šéfkuchařskému noži, ale v menším provedení. Je rovná a úzká pro snadné krájení menších potravin, jako jsou ovoce a zelenina. Menší rozměry čepele umožňují detailnější řezy a různé okrasné krájení.

Tvar čepele nože na pečivo

Nůž na pečivo 

Čepel nožů na pečivo je velmi dlouhá a úzká se zoubkovaným ostřím. Dlouhá čepel umožňuje krájení i velkého bochníku chleba a zoubkované ostří si poradí i s jeho čerstvou, křupavou kůrkou.

Tvar čepele nože na maso

Nůž na krájení masa 

Nože na krájení masa mají velmi dlouhou, úzkou čepel s jemně zakřiveným ostřím a velmi ostrou špičkou. Tvar čepele je ideální pro krájení i velkého kusu masa plynulým, dlouhým řezem. S tímto nožem nakrájíte nejen maso na kusy, ale i na tenké plátky bez jejich trhání.

Tvar čepele nože na krájení pečeně

Nůž na krájení masa (pečeně) 

Tento typ nože na krájení masa se oproti tomu předchozímu odlišuje velmi zakřivenou čepelí. Se zakřiveným tvarem dokáže nůž krájet precizní, rovnoměrné plátky z velké pečeně, ať už vepřové, hovězí nebo drůbeží. Samozřejmě nemá problém ani s krájením syrového masa.

Tvar čepele nakiri nože

Nakiri nůž 

Čepel nakiri nože má obdélníkový tvar a zpravidla rovnou hranu. Patří mezi japonské typy nožů. Ve srovnání s TAO nožem je šířka čepele menší. Rovná hrana čepele s plochým ostřím umožňuje rovnoměrné krájení a sekání zeleniny. Při krájení dokonale přilne k prkénku.

Tvar čepele nože na steaky

Nůž na steaky 

Nože na steaky se řadí délkou čepele mezi středně velké nože. Čepel je úzká, se zakřiveným ostřím a ostrou špičkou. Tvar nože je vyladěn pro přesné řezy steaků, aniž by došlo k potrhání masa a zbytečnému vytékání šťávy.

Tvar čepele deba nože

DEBA nůž 

Deba nůž má robustní, širokou čepel, která má u špičky zakřivené ostří. Naopak směrem k rukojeti se šířka čepele zvětšuje pro snadné a přesné porcování ryb. Deba patří mezi japonské typy nožů a s jednostranným ostřím je ideální na porcování a filetování ryb, nejen na sushi.

Tvar čepele bunka nože

Bunka nůž 

Bunka s historickým původem v Japonsku má ikonický tvar čepele s výrazně zkosenou a šikmou špičkou. Jemné zakřivení ostří umožňuje nejen přesné krájení, ale také sekání. Je ideální pro zpracování masa a zeleniny.

Tvar čepele sashimi nože

Sashimi nůž 

Sashimi nože jsou určené k filetování ryb na sushi a mají tomu uzpůsobený tvar čepele. Čepel je velmi dlouhá a úzká. Ostří tohoto nože je jednostranné a umožňuje přesnými řezy krájet i velké filety lososa na stejné plátky

Tvar čepele nože na šunku

Nůž na šunku 

Nůž na šunku má dlouhou, úzkou čepel s lehce zakřivenou špičkou. Tvar čepele je navržen pro přesné krájení tenkých plátků šunky, aniž by při krájení docházelo k jejímu trhání.

Tvar čepele nože na sýry

Nůž na sýry 

Čepel nože na sýry poznáte na první pohled podle jejího zakřivení. Má výrazné otvory, které jiné nože nemají, a ty slouží ke snížení přilnavosti při krájení měkkých sýrů. Ostří tohoto nože je zoubkované, takže snadno pronikne i povrchem velmi tvrdých sýrů. Špička čepele je uzpůsobena pro snadné napíchnutí ukrojeného kusu sýra.

Tvar čepele nože Granton

Granton nůž 

Tento speciální nůž má velmi dlouhou, úzkou čepel. Na první pohled ho poznáte podle výrazných výbrusů na čepeli, které vytvářejí při krájení vzduchové kapsy, snižující tření mezi povrchem čepele a krájenou surovinou. Je vhodný například pro krájení tenkých plátků masa.

Tvar čepele nože na zmražené potraviny

Nůž na zmražené potraviny 

Velmi netradiční nůž na krájení zmražených potravin má robustní čepel s výrazným zoubkovaným ostřím, které umožňuje nakrájet zmražené suroviny. Zoubky zajišťují krájení, aniž by nůž po povrchu krájené suroviny sklouzával.

Většinu představených nožů můžete zakoupit v našem e-shopu:

Další doporučené články

Rozcestník článků o výrobě nožů
Zpět do obchodu