Black Friday až 30%

 Black Friday slevy až 30%🔥

 Do soboty 30.11.

Doprava zdarma na výdejní místa

Rozdíly mezi sekáčkem a TAO nožem

Jaký je rozdíl mezi klasickým sekáčkem a čínským univerzálním nožem TAO? Je jedno, pokud koupím sekáček nebo TAO? Používá se sekáček a TAO na to samé? To jsou otázky, na které se vám pokusíme v tomto článku odpovědět. Budete překvapeni, byť se na první pohled s jejich obdobným vzhledem nemusí zdát, jsou velmi rozdílné.

Jak rozeznat sekáček od TAO nože

Byť na první pohled oba vypadají velmi podobně mají své vzhledové charakteristické rysy. Sekáčky mají zpravidla oproti TAO noži kratší délku čepele, dále značně větší její tloušťku kolem 3 mm a tím odpovídající větší váhu, která se pohybuje běžně nad hranicí 400g. Zakončení čepele sekáčku v horním rohu bývá zaoblené. Naopak TAO žádné zaoblení horního rohu nemá, je lehčí s delší čepelí a připomíná svým vzhledem část meče. Velký rozdíl je i v úhlu hrany čepele. TAO nůž mívá úhel hrany 15°, oproti tomu sekáček 55°.

Sekáček a TAO nůž rozměrySekáček a TAO nůž hrany

Použití sekáčku

Sekáček předpokládáme, že nemusíme zdlouhavě představovat. Používá se převážně na maso a z jeho rozměrů a váhy vyplývá, že se nehodí na jemnou práci, ale naopak skvěle zastane těžkou práci. Sekáček díky své velikosti, tloušťce, váze a pevné čepeli si snadno poradí s rychlým porcováním velkých kusů masa. Nenadarmo má svou nezastupitelnou roli v každém řeznictví při bourání masa. Překážkou pro něj nepředstavují ani velké kosti, se kterými si nože neporadí. Sekáček při správném sekání kosti neláme ani neštípe na kousky jako jiné nože.

Použití sekáčku

Použití TAO nože

Čínský univerzální nůž TAO má naprosto rozdílné použití oproti sekáčku a neporadí si s většími kostmi a ani k tomu není určen. Možnostmi použití ho lze řadit mezi šéfkuchařské nože s využitím obdobným jako klasický evropský šéfkuchařský nůž. TAO nůž určen pro jemnou práci a dokáže nakrájet i rajčata na velmi tenké plátky. Byť na pohled jednoznačně TAO nůž vzbuzuje svými rozměry velký respekt, tak je u něj menší pravděpodobnost, že se s ním říznete oproti běžnému noži. Díky velké ploše čepele bezpečněji kloužou klouby po ni při krájení nežli u nože s malou šířkou. Velká šířka čepele má i další výhodu pro nabírání nakrájených surovin a přendávání z prkénka do pánve či hrnce.

V Číně šéfkuchaři využívají TAO na přípravu celého pokrmu. Nevyužívají zpravidla vícero nožů, ale všechny suroviny nakrájí s TAO. Krájí s ním maso, zeleninu i bylinky. Zajímavostí je, že používají takřka všechny části TAO nože, nejen ostří ale i strany čepele k mačkání či drcení. Dokonce využívají i zakončení rukojeti například k rychlému rozdrcení stroužku česneku.

Použití TAO

Sekáček a TAO nůž na fotkách

Další články o výběru nožů

Rozcestník článků o výrobě nožů
Zpět do obchodu