Black Friday až 30%

 Black Friday slevy až 30%🔥

 Do soboty 30.11.

Doprava zdarma na výdejní místa

Ostří japonských nožů

S rostoucí oblibou japonských pokrmů v našich končinách, roste i zájem o japonské nože, které jsou často pro pohodlnou přípravu japonských pokrmů nezbytné. Japonské typy nožů se význačným způsobem v mnoha ohledech odlišují od klasických evropských nožů. Nejvýraznější a na první pohled viditelné odlišení je unikátní tvar ostří, jenž je speciálně tvarováno pro přípravu surovin pro japonskou kuchyni. V tomto článku se vám pokusíme odhalit právě rozdíl v tvaru ostří japonských a evropských nožů a způsobu využití nožů.

Tvar ostří evropských nožů

Evropské typy nožů není potřeba zdlouhavě představovat, neboť se s nimi u nás každý setkává takřka denně. Nejvýznamnějším představitelem je evropský šéfkuchařský nůž. Evropské typy nožů mají ostří čepele tvarované do písmene V.  Neboli čepel nože je broušena z obou stran zpravidla pod úhlem 15°, čímž výsledný vzhled evokuje písmeno V.

Evropský tvar ostří nožů

Tvar ostří japonských nožů

V japonské kultuře hrají důležitou roli detaily a u nožů to platí též. Každý japonský typ nože má speciální tvar, který umožňuje co nejpřesněji a nejlépe krájet surovinu, ke které je primárně určen. Vybrané typy japonských nožů mají speciální tvar nejen čepele, ale i ostří. Oproti evropským nožům se zásadně liší v rozmanitosti tvarů a podstatně větší specializaci na konkrétní pokrmy či suroviny. Jednou z nevětších zajímavostí u vybraných typů japonských nožů je jednostranné ostří. Jednostranné ostří umožňuje například dokonalé plátování ryb a jejich filetování.

Japonský tvar ostří nožů jednostrannýPříkladem japonských typů nožů s jednostranným ostřím jsou nože: Sashimi, Deba a Bunka. Nože Sashimi jak již z názvu napovídá jsou ideální pro přípravu japonského sashimi sushi s tenkým plátem ryby.

Sashimi nožeKrájení sashimi nožem plát lososa na sushi

Další články o výběru nožů

Rozcestník článků o výrobě nožů
Zpět do obchodu