Black Friday slevy až 30%🔥
Do soboty 30.11.
Doprava zdarma na výdejní místa
Black Friday slevy až 30%🔥
Do soboty 30.11.
Doprava zdarma na výdejní místa
V dnešní době je na trhu nesmírné množství různých druhů a typů kuchyňských nožů. Dostávají se do ČR i velmi exotické a netradiční nože a jsme velmi rádi, že i my můžeme rozšiřovat nabídku prémiových kuchyňských nožů na českém trhu. S širokou nabídkou nastává, ale i složitější výběr toho správného nože pro samotného vybírajícího, ať ho chce koupit pro sebe či někomu darovat. V tomto článku jsme pro Vás připravili několik tipů, které by Vám měly pomoci s výběrem toho správného kuchyňského nože.
Každý kuchyňský nůž lze považovat za kuchařský nástroj, který má určitý účel. Účelem je samozřejmě krájet, ale zásadní otázkou je CO krájet? Není kuchyňský nůž jako kuchyňský nůž. Spousta kuchyňských nožů má speciální zaměření na krájení určité suroviny a tomu přizpůsobený tvar i délku čepele, aby mohly co nejefektivněji krájet konkrétní surovinu. Například je velký rozdíl mezi kuchyňským nožem na krájení pečiva se zoubkovaným ostřím a loupacím nožem. Při výběru kuchyňského nože je potřeba si nejprve odpovědět tedy na otázku, co s ním vy nebo obdarovaný budete krájet. Odpovědí na tuto otázku se velmi zúží výběr potencionálně vhodného nože.
Tipy na články s detailnějším výběrem konkrétních nožů dle jejich využití:
Jak vybrat nůž na krájení pečiva
Tento bod výběru navazuje na předchozí, dle využití. Každý člověk má určitou preferovanou kuchyni, kterou rád jí i vaří. Pokud člověk preferuje tradiční evropskou a českou kuchyni, neměly by v jeho výběru chybět nože jako: evropský šéfkuchařský, na pečivo či na maso, které patří mezi nejvíce využívané nože v dané kuchyni. Naopak, pokud preferuje asijskou kuchyni neměly by v jeho výběru chybět čínské a japonské nože. Nejznámějším představitelem tradičních čínských nožů je univerzální šéfkuchařský nůž TAO, se kterým nakrájíte takřka jakoukoliv surovinu a vyznačuje se širokou čepelí a vzhledem připomínající useknutý meč. V případě japonských typů nožů snad každý již zná santoku nože. Určitě stojí za pozornost i méně známé nože japonského typu nakiri, sashimi, deba. Vybrané japonské typy nožů, zvláště ty určené na přípravu ryb (sashimi, deba) mají speciální jednostranné ostří, které umožňuje dokonalé plátování ryb.
Tipy na články s detailnějším výběrem konkrétních nožů podle preferované kuchyně:
Druhy kuchyňských nožů podle původu a využití
U nás naleznete kuchyňské nože z damaškové (damascénské) či německé oceli. Damašková ocel se vyznačuje větší tvrdostí zpravidla 60+-2 Rockwella v podobě 10Cr15CoMoV (ekvivalent oceli VG10). Vybrané damaškové nože mají jádro nože z 67 vrstev damaškové oceli, které je chráněno proti korozi nerezovou ocelí 316L. Damaškové nože jsou prémiovější, oproti těm z německé oceli, což je zřetelně viditelné i na jejich ceně. Kuchyňské nože z německé oceli jsou vyrobeny z 1,4116 nerezové oceli s tvrdostí 56-58 Rockwella. Nože z damaškové a nerezové oceli u nás od sebe snadno rozeznáte na první pohled, dle vzhledu jejich čepele.
Tip: Chcete vědět jaký je rozdíl mezi damaškovou a damascénskou ocelí? Přečtěte si článek: Damašková nebo damascénská ocel.
Pokud máte již vybraný konkrétní typ kuchyňského nože, včetně z jaké má být oceli, zbývá poslední krok, a to jeho vzhled, do kterého spadá i rukojeť nože. Nůž by měl ideálně zapadnout vzhledem do vaší kuchyně. Rozdílné řady kuchyňských nožů XinZuo mají rukojeti z různého druhu dřeva, což s sebou nese i různou přírodní barevnost rukojeti. Zde přichází subjektivní část, poněvadž každému se líbí něco jiného. My v XinZuo jsme si toho vědomi, proto vyrábíme rukojeti sérií nožů z mnoha druhů dřev, včetně velmi exotických, které mají atypické barevné podání.
Tip: Rukojeti nožů XinZuo nejsou vždy ze dřeva, například řada nožů XinZuo Feng má rukojeť z kompozitního materiálu G10. Ideálně se svou netradiční rukojetí zapadnou do moderních kuchyní, které jsou v současné době velmi často barevně situovány do černého provedení.
Další články o výběru nožů |
|