Black Friday slevy až 30%🔥
Do soboty 30.11.
Doprava zdarma na výdejní místa
Black Friday slevy až 30%🔥
Do soboty 30.11.
Doprava zdarma na výdejní místa
Dalo by se říci, že jako existuje velké množství různých druhů surovin, ze kterých se vaří pokrmy, tak existuje velké množství druhů kuchyňských nožů. Nejčastěji kuchyňské nože historicky vznikali, jako reakce na určitou novou surovinu a její snadné krájení či zpracování, proto nejvíce rozšířené členění nožů je na základě jejich využití. Je to dáno, tím že každá surovina vyžaduje jiný parametry kuchyňského nože. Například je velký rozdíl mezi nožem na krájení pečiva a nožem na krájení ovoce a zeleniny. Nůž na krájení pečiva má dlouhou čepel se zubatým ostřím, pro snadné krájení i velkého a křupavého pečiva, oproti tomu nůž na ovoce a zeleninu má krátkou čepel s běžným ostřím pro snadné krájení malého ovoce a lepší manipulovatelnost. Druhým častým členěním kuchyňských nožů je na základě jejich historického původu, kde byl navrhnut a prvně vytvořen. Místo původu nože určovalo nejen způsob jeho výroby a použité materiály, ale i jeho proporce, rozměry a vzhled.
Šéfkuchařské nože jsou oblíbené pro svou univerzálnost. Tvarem své čepele a ostřím je vhodný pro krájení ovoce, zeleniny i masa. Do určité míry dokáže nahradit celou řadu specializovaných nožů. Jedná se o nejpoužívanější druh nože v Evropě.
Nože na chléb a pečivo
Tento nůž patří mezi speciální nože na pečivo. Vyznačuje se dlouhou délkou čele se speciálně vroubkovaným ostřím pro snadné krájení křehkého pečiva, aniž by došlo k jeho pomačkání, potrhání či rozlámání. Nůž na pečivo si poradí i s čerstvým křupavým pečivem a neměl by chybět v žádné domácnosti. Vhodný na krájení chleba i baget.
Sekáčky jsou oblíbené pro svou efektivnost pro hrubou práci. Tvarem své čepele a ostřím je sekáček vhodný pro sekání zeleniny i porcování masa, zvláště u porcování drůbeže je nepostradatelným pomocníkem. Svým tvarem je vhodný snadné sekání i tvrdé kořenové zeleniny. Kvalitní sekáček při sekání masa netříští kosti. Široká čepel sekáčku umožňuje snadné přenášení nasekaných surovin jejich nahrnutím na ni.
Steakové nože jsou základem pro kvalitní gastronomický zážitek z dobrého steaku. Není nic horšího nežli přetažený steak a nekvalitní nůž, který maso spíše potrhá a poškodí, čímž dojde k vytečené veškeré šťávy. Kvalitní steakové nože vám ukáží, že steak lze krájet ladnými řezy bez potřeby použití velké síly.
Vykosťovací nůž je nepostradatelným pomocníkem pro milovníky rybího masa. S tímto vykosťovacím nožem, který se vyznačuje speciálně navrženou čepelí, která je velmi dlouhá a tenká zvládne vykostit rybu takřka každý. Pomůže vám zpracovat celou rybu na dokonalé filety.
Speciální loupací nůž s krátkou ostrou čepelí, která má zaoblené ostří pro loupání ovoce a zeleniny. Loupací nůž snadno nahradí a ba i předčí běžné škrabky na brambory. S tímto nožem rychle zbavíte jablka a dalšího ovoce slupky, aniž by došlo ke zbytečném ztrátám z jeho dužiny. Loupací nůž své využití najde nejen u ovoce a zeleniny, ale i u hub, které s ním snadno očistíte a nakrájíte.
Maso je nedílnou součástí naší stravy, a proto je vhodné mít v kuchyni kvalitní specializovaný nůž na krájení masa, se kterým maso nakrájíte na požadované kusy aniž by docházelo k jeho poškození v důsledku nekvalitního nože, který ho pouze potrhá, čímž dojde k narušení jeho struktury a následnému vytečení šťávy při dalším zpracování. Kvalitní nůž na maso se speciálně tvarovanou čepelí vám pomůže nakrájet maso na požadované plátky ladnými řezy. Nůž na maso lze rozeznat podle delšího tvaru čepele a užšího například v porovnání s šéfkuchařským nožem.
Speciální nůž určený na zpracování ovoce a zeleniny. S tímto nožem nakrájíte ovoce a zeleninu, aniž by došlo jejich k poškození, pomačkání či ztráty většiny šťávy, která obsahuje drahocenné vitamíny. Nůž na ovoce a zeleninu od XinZuo má speciálně navrženou čepel s kvalitním ručně opracovaným ostřím pro snadné krájení ovoce a zeleniny ladnými řezy bez poškození suroviny.
Čínské nože TAO jsou oblíbené v celé Asii a postupně si získávají oblibu i u nás v Evropě, zvláště pro jejich univerzálnost. Vzhledem čepele připomínají část meče, což je dáno její velkou šířkou i tloušťkou. Čínské nože TAO si poradí s takřka všemi surovinami od ovoce, po tvrdou kořenovou zeleninu a porcování drůbeže. TAO nože těží ze své značné váhy pro snadné krájení a sekání s využitím gravitace bez nutnosti vynakládání velké fyzické síly.
Gyuto nože mají svůj prvotní původ v Japonsku a spadají mezi japonské typy nožů. Jejich rozmach po celé Asii byl dán jejich univerzálností a všestranností a jsou srovnávány s evropskými šéfkuchařskými noži. Zvládají nakrájet takřka jakoukoliv surovinu. Poradí si s tvrdou kořenovou zeleninou, prorostlým masem i tvrdým ovocem. Čepel gyuto nože je speciálně tvarovaná pro snadné krájení.
Santoku jsou celosvětově velmi oblíbené nože japonského typu. Jsou na první pohled snadno rozpoznatelné, podle ikonické velmi široké čepele. Santoku nůž si poradí s ovocem, zeleninou i masem. Ideální na přípravu zeleniny do tuzemských polévek i tradičních japonských. Navíc rozměry santoku nože umožňují praktické přenášení nakrájených surovin na čepeli nože.
Nakiri nože spadají mezi japonské typy nožů. Jsou speciálně uzpůsobené pro krájení zeliny a bylin. Nakiri nůž má velmi širokou čepel se zaobleným ostřím pro pohodlné krájení kolíbavým pohybem. Poradí si se sekáním a krájením i tvrdé kořenové zeleniny bez nutnosti vynaložení velké fyzické síly. Zeleninu dokáže nakiri nůž nakrájet na velmi tenké plátky a proužky, jak jste zvyklý z asijských restaurací.
Další články o výběru nožů |
|